Научен пробив бе направен в света на медицината. Учени от Калифорнийския

...
Научен пробив бе направен в света на медицината. Учени от Калифорнийския
Коментари Харесай

Ключът към оцеляването на човечеството: Създадоха антибиотик, който не предизвиква резистентност

Научен пробив бе изработен в света на медицината. 

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара сътвориха широкоспектърен антибиотик, който не провокира бактериална устойчивост. Резултатите от работата са разказани в списанието EBioMedicine.

Антимикробната устойчивост (AMR) съставлява сериозна опасност за човешкото здраве и засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и междинни приходи, напомнят от изданието.

Откриването на новото лекарство се е случило инцидентно: по време на създаването на специфична мини електростанция за презареждане на телефони в полето, която се основаваше на микроби. По-късно поражда концепцията за модифициране на тези съединения в евентуални антибиотици.

Първоначално откривателите смятаха, че тези химикали може да са токсични за човешките кафези, само че един химикал се оказа безвреден. Тази проба съумя да унищожи всеки бактериален патоген, който беше тестван. Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват устойчивост към него, което е главната спънка за основаването на нови антибиотици.

NEW
D Heithoff & coll from

report the discovery of a new

that cured mice infected with bacteria deemed nearly “untreatable ” in humans — and resistance to the drug was virtually undetectable.

Read
— eBioMedicine – The Lancet Discovery Science (@eBioMedicine)
Новото лекарство има и характерен механизъм на деяние. За разлика да вземем за пример от пеницилина, който визира характерна функционалност на микробите, новаторският антибиотик визира доста функционалности по едно и също време: той унищожава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се възнамеряват спомагателни изследвания за установяване на сигурността и ефикасността на лекарството при хора, с цел да се дефинират всички клинични изгоди и опасности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР